събота, 13 март 2010 г.

Честит Ни Ден на числото ПиВеднъж в годината - на 14 март (3,14) почитателите на числото пи в САЩ се събират, за да възхваляват неговото съвършенство, да се състезават кой ще възпроизведе най-дълга поредица, или просто да са сред сродни души, съобщи Асошиейтед прес.
Числото пи е отношението между периметъра на дадена окръжност и нейния диаметър. Световният рекорд по неговото запомняне принадлежи на китаеца Чао Лу, студент по химия. Той е възпроизвел 67 890 цифри за 24 часа през 2005 г. Опитът му е записан на 26 видеокасети.
Някои от сборните пунктове са много логични, като в Масачузетския технологичен институт, където способността да рецитираш по памет числото пи е почти задължителна. Там на 14 март повечето студенти си пожелават честит ден на пи.
Празнуват и в музея на науката "Експлораториум" в Сан Франциско. Там залагат на тематични пайове и бижутерия. Поклонниците в "Експлораториум" имат и истински олтар. Това е медна плоча, на която са гравирани първите 100 знака на числото пи.
Числото пи вече не е мания единствено за почитателите на математиката. Живанши произвежда парфюм "Пи", Кейт Буш реди цифрите му в песен, а YouTube съхранява записи на хора, които могат да го рецитират по памет. БТА
Френски програмист установи нов световен рекорд в точността на числото Пи (отношението между дължината на дадена окръжност и нейния диаметър, което в съкратен вариант е познато като 3,14), предаде TechNews.bg.
Фабрис Белар е успял да изчисли математическата константа с точност до 2699999990000 цифри при десетична основа, като за целта е ползвал компютър с цена под 2000 евро, съобщи bellard.org.
Предишните рекорди бяха постигани с помощта на суперкомпютри, струващи по няколко милиона долара.
Така например, през август 2009 година, за целта беше използван клъстер от 640 компютъра за изчисляване на Пи с точност 2576980370000 десетични цифри.
Компютърът на Фабрис Белар работи под управление на 64-битова версия на Red Hat Fedora 10. Конфигурацията включва процесор Core i7 CPU, 2.93 GHz, памет 6 GB и пет диска в масив 7.5 TB RAID-0.
По време на изчисленията е използвана файлова система ext4, в която се е работило с файлове с размер до 2.5 TB. Резултатът от изчисленията в десетична форма заема 1137 GB.
Основната част от изчисленията е извършвана по формулата на Чудновски и е отнела 103 дена. След това резултатите са били проверявани, преобразувани от двоичен в десетичен формат и отново проверявани.

Няма коментари:

Публикуване на коментар